Concurrentiebeding: alles wat je als werknemer moet weten
Een werkgever ziet een werknemer, die door hen is opgeleid, waarin veel tijd is geïnvesteerd en die kennis heeft van het klantenbestand niet graag naar de concurrent vertrekken.
De werkgever wil voorkomen:
- dat een werknemer zijn bedrijf benadeelt met de kennis van bedrijfsgevoelige informatie en intensief gevoerd contact met zijn klanten en relaties;
- dat hij zijn investering in de opleiding en deskundigheid van een werknemer verliest aan de concurrent.
De wet biedt een werkgever de mogelijkheid zijn belangen te behartigen door in de arbeidsovereenkomst een zogenaamd concurrentiebeding op te nemen. Een concurrentiebeding is een verbod voor een werknemer om na het einde van zijn arbeidsovereenkomst (vergelijkbare) werkzaamheden uit te oefenen bij een ander bedrijf of als zelfstandige.
Op deze pagina vindt je alles wat je als werknemer moet weten over het concurrentiebeding.
De volgende vragen worden beantwoord:
Is mijn concurrentiebeding geldig?
Welke regels gelden voor een concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst?
Kan ik onder het concurrentiebeding uitkomen?
Geldt mijn concurrentiebeding ook na een bedrijfsovername?
Ik ben uitzendkracht. Is mijn concurrentiebeding geldig?
Wat gebeurt er als ik mij niet houd aan het concurrentiebeding?
Is mijn concurrentiebeding geldig?
Je hebt een concurrentiebeding in je arbeidsovereenkomst. Maar is deze wel geldig?
Een concurrentiebeding is volgens de wet geldig als het schriftelijk is overeengekomen met een werknemer die achttien jaar of ouder is. Het schriftelijkheidsvereiste moet waarborgen dat jij als werknemer goed besef heb van de consequenties van een concurrentiebeding. Het gaat erom dat je kennis hebt kunnen nemen van het concurrentiebeding. Is dat niet het geval, dan is het concurrentiebeding niet geldig.
Vragen? Neem contact op met ons
Welke regels gelden voor een concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst?
De wetgever heeft grenzen gesteld aan de mogelijkheid om een concurrentiebeding op te nemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Uitgangspunt is dat een concurrentiebeding in een tijdelijk contract niet is toegestaan. Alleen als de werkgever zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen heeft bij een concurrentiebeding én deze belangen in de arbeidsovereenkomst zijn opgeschreven, is het concurrentiebeding geldig.
Dat betekent niet dat de werkgever altijd rechten kan ontlenen aan het beding. Lees hier verder hoe je onder een concurrentiebeding uit komt.
Kan ik onder het concurrentiebeding uitkomen?
Een concurrentiebeding maakt inbreuk op het grondrecht van een werknemer op vrije arbeidskeuze. De mate waarin de werknemer hinder ondervindt van deze inbreuk, wordt in een procedure afgewogen tegen het belang van de werkgever bij bescherming van zijn belangen.
De werknemer heeft vaak de volgende belangen:
- een positieverbetering (betere arbeidsvoorwaarden en perspectieven);
- een onredelijke beperking in de mogelijkheid een nieuwe baan te vinden die past bij de ervaring, kennis en ambities van de werknemer.
Factoren als de duur van het dienstverband, de specifieke branche, etc. worden ook meegenomen in de afweging van de rechter. Hoe korter het dienstverband heeft geduurd, hoe bezwarender een concurrentiebeding voor een werknemer wordt beschouwd.
Geldt mijn concurrentiebeding ook na een bedrijfsovername?
Een fusie of overname kan gevolgen hebben voor de werking van een bestaand concurrentiebeding. De consequenties van een concurrentiebeding kan door uitbreiding of overname van bedrijfsactiviteiten plots veel zwaarder gaan wegen voor jou als werknemer. Waar je in eerste instantie alleen weg moest blijven van de relaties of concurrenten van jouw eigen bedrijf, kunnen daar met een fusie of overname opeens een hoop extra partijen bijkomen. Kan dat zomaar?
Een werknemer hoeft niet altijd te hebben voorzien dat de bedrijfsactiviteiten op termijn zouden uitbreiden door een fusie of overname op het moment dat hij of zij tekende voor het concurrentiebeding. Het beding kan opeens veel zwaarder drukken op jou als werknemer. Dat is niet de bedoeling. In principe gaat een concurrentiebeding bij een overgang van onderneming wel mee over, maar dat betekent niet dat een concurrentiebeding altijd in volle omvang geldig blijft. Dat hangt af van de consequenties van de overname of fusie voor het concurrentiebeding in jouw specifieke geval. Als een verandering zoals een fusie of overname dusdanige impact heeft op jouw situatie, dient een concurrentiebeding opnieuw schriftelijk overeengekomen te worden. Anders is jouw concurrentiebeding niet geldig of maar deels geldig.
Ik ben uitzendkracht. Is mijn concurrentiebeding geldig?
Voor werknemers die werkzaam zijn via een uitzend- of detacheringsovereenkomst geldt via de WAADI een algeheel verbod op het opnemen van een concurrentie- of relatiebeding. Een uitzendkracht mag niet verboden worden om bij de inlener te gaan werken na het einde van de opracht. Dit heet het belemmeringsverbod. Een concurrentiebeding dat jou als werknemer verbiedt om via een concurrent in dienst te treden bij soortgelijke opdrachtgevers is wel toegestaan.
Wat gebeurt er als ik mij niet houd aan het concurrentiebeding?
Als je als werknemer toch een overstap maakt naar de concurrent en dit stiekem doet, loop je een groot risico dat je een boete moet betalen, die soms wel kan oplopen tot € 25.000 of € 50.000. Dat is in onze ervaring onnodig:
- het arbeidsrecht biedt een aantal waarborgen waar de werknemer zich op kan beroepen;
- het standpunt van de werkgever moet redelijk zijn;
- eerlijkheid duurt het langst;
- door in overleg te gaan voordat de arbeidsovereenkomst is opgezegd, is vaak een maatwerkoplossing mogelijk die tegemoet komt aan de belangen van de oude werkgever, maar tegelijkertijd jou de kans geeft om jouw eigen pad te kiezen.