Geschreven op 19 mei 2016
De KNVB maakt zich zorgen over de positie van de amateurvoetbalclubs sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid.
Amateurclubs zijn gebaat bij contracten per seizoen. Elke club wil ieder seizoen weer met de sterkste combinatie van team/trainer en coach starten.
Door de nieuwe wet is het veel moelijker geworden om nog arbeidscontracten aan te bieden aan voetballers of coaches/trainers vanwege aanpassingen van de ketenregeling:
- Voorheen kon er na het zomerreces, dat minimaal 3 maanden duurde, weer een nieuw arbeidscontract voor een seizoen worden aangeboden. Dat kan sinds 1 januari 2015 niet meer, omdat de pauze nu langer dan 6 maanden moet zijn en dat is niet te combineren met het normale voetbalseizoen;
- De maximale duur van de contracten voor bepaalde tijd mag niet langer dan 2 jaar zijn. Dat was 3 jaar.
Na het tweede seizoen heeft een amateurclub dus alleen nog de keus tussen:
- geen verlenging aanbieden en dus weinig continuïteit;
- het aanbieden van contracten voor onbepaalde tijd met alle financiële risico’s die daarbij horen;
- alleen nog onbetaalde amateurs laten spelen en werken met trainer-vrijwilligers.
Het wachten is op een CAO voor amateurvoetbalclubs die amateurclubs dezelfde flexibiliteit gaat geven als clubs in het betaalde voetbal, die een eigen CAO hebben.
Profclubs zijn niet gebonden aan de ketenregeling[1]. Zij mogen profvoetballers en trainers/coaches een onbeperkt aantal contracten voor bepaalde tijd aanbieden – voor een seizoen of meerdere seizoenen – zonder dat er een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat.
Bijzonder aan contracten van profvoetballers is verder dat deze niet tussentijds kunnen worden opgezegd. Het is de basis voor de transfermarkt, een belangrijke bron van inkomsten voor het betaalde voetbal. Dit is buiten de sportwereld een uitzondering.
Ons eerste aanspreekpunt voor vragen over arbeidsrecht is mr. Hanneke Lewin (lewin@advocaatlewin.nl).
[1] Het Hof Arnhem-Leeuwarden (20 oktober 2015) heeft hierover recent een arrest gewezen, waarin hier zeer kritisch naar wordt gekeken. Voor meer informatie : ECLI:NL:GHARL:2015:7915.