En dan ben je opeens al 25 jaar advocaat

Hanneke in togaJubileum bloemen 2

En dan ben je opeens al 25 jaar advocaat: een goed moment om terug te kijken en vooruit te blikken

Mijn eerste jaren als advocaat (1992 – 1997)
Na afronding van het Gymnasium B ging ik op advies van mijn vader rechten studeren. Niet bij gebrek aan alternatieven (op basis van mijn pakket had ik me kunnen inschrijven bij elke andere studie). Hij vond mij daar uitermate geschikt voor en ik kan in retroperspectief alleen maar beamen dat hij daar volledig gelijk in had.

De rechtenstudie ging mij gemakkelijk af en als onderdeel van de studie liep ik in 1990 stage bij een advocatenkantoor, wat voor mij een eyeopener was. Tot dat moment was ik van plan de RAIO-opleiding te volgen en rechter te worden. Dat plan haalde het niet en werd de advocatuur.

Het toeval wilde dat mijn oom en tante een eigen advocatenkantoor hadden en op dat moment dringend op zoek waren naar versterking. Gezien mijn vechtlust op het hockeyveld (ik zat bij één van hun dochters in het elftal) hadden zij het vertrouwen dat ik geschikt zou zijn. De dag na het inleveren van mijn eindscriptie ging ik meelopen bij Lewin Advocaten. Drie maanden later, op 16 juli 1992, werd ik door de rechtbank Dordrecht beëdigd als advocaat. Mijn eerste zitting was een week later. Eén van onze cliënten die in voorlopige hechtenis zat, wilde met verlof om de begrafenis van zijn zus in Turkije bij te wonen. Gezien de afstand en de ernst van de feiten waarvoor hij was gearresteerd, lukte dat helaas niet.

Deze eerste jaren als advocaat besteedde ik mijn tijd voornamelijk aan strafzaken, waarbij de zaak van de Bende van Leerdam de meest beruchte was. Daarnaast werd ik acht keer benoemd tot curator in faillissementen, had ik een bloeiende incassopraktijk en bekwaamde ik me in het typische advocatenwerk met de nadruk op kordaat optreden. Beslag leggen, faillissement aanvragen, kort geding of bodemprocedure starten? Voor mij geen probleem.

Van generalist naar inhoudelijke specialisatie (1997 – 2003)
Na vijf jaar was het tijd voor inhoudelijke verdieping en dat verlangde dat ik een keuze maakte: of strafrechtspecialist worden of helemaal geen strafzaken meer doen. Het werd het laatste. Ik kwam in contact met een jong Rotterdams nichekantoor, dat op zoek was naar een advocaat-medewerker met proceservaring. Direct na binnenkomst werd het verschil duidelijk tussen mijn praktische benadering van de advocatuur en de juridische discipline van mijn bij grote kantoren opgeleide bazen. “Je zegt dat wel, maar waar staat dat nou?”, kreeg ik regelmatig te horen van mijn kamergenoot met een lengte van 2 meter 10. Met mijn 1 meter 58 keek ik daar letterlijk tegenop. Een periode van minder zelfstandigheid, maar wel betrokkenheid bij juridisch uitdagende zaken, en dagenlang doorbrengen in datarooms als lid van het due diligence-team.

Tot mijn spijt gingen de partners van dit kantoor in 1999 ieder hun eigen weg en werden alle werknemers verzocht te gaan solliciteren. Voor mij geen handig moment. Ik was zes maanden zwanger. Desondanks werd ik aangenomen door de arbeidsrechtsectie van AKD. Dat ik al veel AKD’ers kende omdat ik al jaren in hun bedrijfshockeyteam speelde, heeft absoluut in mijn voordeel gewerkt. Het was heel hard werken. Mijn nachtelijke e-mails met adviezen en concepten worden nog gememoreerd.

De vier jaren bij AKD hebben mij inhoudelijk en qua vaardigheden gevormd tot arbeidsrechtspecialist en mij overtuigd dat dit rechtsgebied mij als een handschoen past. Vooral kortlopende zaken met een hoog tempo waarbij het debat niet alleen gaat over het recht (zoals in andere civiele zaken), maar ook oog is voor de menselijke verhoudingen in het ongelijke speelveld tussen werkgevers en werknemers.

De groei van professional naar ondernemer (2003 – 2012)
Eind 2002 zocht Wybenga advocaten, een bijzonder middelgroot kantoor dat een commerciële basis combineert met een sociaal hart en normale werktijden, een ervaren arbeidsrechtspecialist met partnerambitie. Ik voldeed precies aan het gezochte profiel en werd aangenomen.

Als partner en als sectievoorzitter had ik (opeens) verantwoordelijkheid voor collega’s en de opbouw van de arbeidsrechtpraktijk. Voor het eerst was ik niet alleen professional (mijn voorkeursrol), maar werd ik ook geacht mensen aan te sturen, targets te monitoren en me te bemoeien met personeelsaangelegenheden. Gelukkig was dit kantoor een rijdende trein waarop ik kon springen en kon ervaren hoe anderen dit deden. Het bereidde me (dacht ik) voor op de volgende stap, zelfstandig ondernemerschap.

Op eigen kracht vooruit (2012 – 2017)
Inmiddels was ik 20 jaar advocaat en heb ik de boeg omgegooid door mijn eigen advocatenkantoor te starten. Ik zag het zelfstandig ondernemerschap als een groot avontuur dat ik met nieuwsgierigheid en vertrouwen ben aangegaan.

Het eerste jaar als zelfstandig advocaat hield ik virtueel kantoor in Amsterdam en begon ik daarnaast met de mediation opleiding. Vanaf 1 september 2013 was het kantoor in Uitgeest een feit. Hier werk ik sindsdien elke dag met ontzettend veel plezier, samen met twee medewerkers vanaf het eerste uur: Leonieke als organisatorische sturende kracht en Esmée als vooruitkijkende rechterhand.

Ik durf ook te zeggen dat onze cliënten de positieve energie voelen die wij als kantoor uitstralen. Over de resultaten in de dossiers kan ik alleen maar tevreden zijn, ondanks dat ook voor mij geldt dat elke advocaat wel eens een zaak verliest. Gelukkig is dat uitzondering, en als ik kijk naar de frequente bossen bloemen die ik de afgelopen 4 jaren heb ontvangen, zijn mijn klanten ook erg tevreden.

De combinatie van advocaat, MfN-registermediator en arbeidsrechtspecialist verrijkt mij op dagelijkse basis. In de afgelopen 25 jaar heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld, die als prettig wordt ervaren en die ik beschrijf als duidelijk, daadkrachtig en deskundig.

Toekomstperspectief (2017 – 2037)
Het kantoor in Uitgeest vormt een stabiele basis. De komende jaren wil ik het kantoor laten groeien met collega’s, die zich kunnen scharen achter de filosofie van Advocatenkantoor Lewin:

  • Wij nemen alleen zaken aan waarin wij samen met onze cliënt de conclusie hebben getrokken dat dit toegevoegde waarde heeft. Een ieder die ons benadert, krijgt kosteloos de kans zijn/haar verhaal te vertellen om te checken of aan dit criterium is voldaan.
  • Onze betrokkenheid moet financieel verantwoord zijn. De investering door ons opdracht te geven, dient zich terug te verdienen door een deskundig advies, een oplossing voor een als onoplosbaar ervaren situatie, beperking van schade of een betere uitkomst dan is aangeboden.
  • Wij hebben diepgaande en actuele kennis van de rechtsgebieden waarbinnen we als advocaat actief zijn.
  • Het recht is niet de kern, maar een gestructureerd instrument om tot een aanvaardbare oplossing van het juridische conflict te komen.
  • Wij zoeken actief de dialoog (niet de discussie) op met onze wederpartijen en betrekken zo mogelijk de cliënten over en weer daarbij. Procederen kan niet altijd voorkomen worden, maar is een ultimum remedium.
  • Wij benaderen zowel onze cliënten als onze wederpartijen respectvol en streven een uitkomst na die door onze cliënten als positief en constructief wordt ervaren.

De beoogde samenwerking met andere advocaten geeft mij de kans meer nadruk te leggen op mijn rol als MfN-registermediator. De mediationtrajecten, zoals ik deze ervaar, voldoen precies aan de kerngedachten die ik als advocaat hoog houdt. Grote pluspunten van mediation zijn de snelheid waarmee zaken tot een goed einde worden gebracht en een nog grotere tevredenheid omdat de betrokkenen zelf gestimuleerd worden een voor alle kanten aanvaardbare oplossing te vinden.

Uiteraard wil dit niet zeggen dat ik de ‘advocatuurlijke’ kant (een machtig middel dat soms nodig is en gezag geeft) zou willen missen. Advocaat zijn is een prachtig vak dat mij nog steeds – ook na 25 jaar – enorm veel voldoening geeft.

Met veel vertrouwen zie ik de toekomst tegemoet.


Contact

Anna van Renesseplein 8
1911 KN Uitgeest
Tel: 0251-362022
E-mail: welkom@advocaatlewin.nl