Gerommel tijdens de kerstborrel

Geschreven op 5 januari 2017

De jaarlijkse kerstborrel op het werk, de perfecte gelegenheid om met collega’s te kletsen onder het genot van alcoholische versnaperingen.

Toch kan een kerstborrel ook volledig uit de hand lopen. Dat bewijst een recente uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Bij het bewuste bedrijf werd de jaarlijkse kerstborrel gehouden in een café. Eén van de werknemers had behoorlijk veel gedronken en raakte daarna in een verhitte discussie met de directeur. Op het moment dat de directeur het café wilde verlaten, is de werknemer hem aangevlogen. Gelukkig hielden collega’s hem tegen, zodat het bij dreigende taal bleef.

De directeur heeft deze werknemer diezelfde avond nog op staande voet ontslagen. De werknemer begreep dit achteraf wel, bood zijn excuses aan en vroeg om compassie. Hij werkte al heel lang bij het bedrijf, had teveel gedronken en leed aan diabetes.

Een geldig ontslag op staande voet moet aan drie vereisten voldoen:

  1. er is sprake van een geldige dringende reden;
  1. het ontslag heeft tijdig plaatsgevonden;
  1. de reden voor het gegeven ontslag moet direct zijn medegedeeld aan de werknemer.

In deze zaak was voldaan aan de tweede en de derde voorwaarde. De rechter moest zich buigen over de eerste voorwaarde: Was er een geldige dringende reden voor ontslag op staande voet?
Was het verwijt dat de werknemer gemaakt kon worden binnen de setting van een kerstborrel met veel drank ernstig genoeg om deze man per direct te ontslaan. De werknemer verliest per direct zijn aanspraak op loon en heeft ook geen recht op een WW-uitkering.

De rechter oordeelde in deze zaak dat de agressieve benadering van de werknemer tijdens de kerstborrel zo ernstig was, dat hij inderdaad terecht op staande voet was ontslagen.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Wij beantwoorden deze graag. U kunt ons bereiken via lewin@advocaatlewin.nl


Contact

Anna van Renesseplein 8
1911 KN Uitgeest
Tel: 0251-362022
E-mail: welkom@advocaatlewin.nl