Het recht dat raakt – aanzegverplichting

Geschreven op 6 januari 2015

Bij contracten van 6 maanden of langer moeten alle werkgevers minstens een maand van te voren laten weten of zij de werknemer wel of niet een nieuw contract willen aanbieden. Bij verlenging moet ook worden verteld of ze dat doen onder dezelfde voorwaarden of andere voorwaarden. Deze tijdige mededeling wordt aanzeggen genoemd. Aanzeggen kan alleen schriftelijk en moet dus per aangetekende brief.

De bedoeling van de aanzegverplichting is dubbel: Werknemers weten eerder waar ze aan toe zijn en hebben zo een maand de tijd om een nieuwe baan te vinden. Voor de overheid is het een bezuinigingsmaatregel, omdat er hierdoor hopelijk minder mensen in de WW terecht komen.

Werkgevers die te laat aanzeggen, moeten daarvoor een boete betalen. De werknemer die te laat hoort dat hij zijn baan verliest, heeft recht op een vergoeding die gelijk is aan het loon over het aantal werkdagen dat te laat is aangezegd, met een maximum van één keer het bruto maandloon.

De boete moet ook betaald worden als er wel een nieuw arbeidscontract wordt aangeboden. De vraag is of werknemers in de praktijk de vergoeding zullen gaan claimen. In de onderlinge verhouding zal dat ondankbaar overkomen en dat is niet goed voor de werkrelatie. Hoe heet de soep gegeten gaat worden, gaan we ervaren. Als de werkgever weigert de boete te betalen, heeft een werknemer maar 2 maanden de tijd om de vergoeding via de rechter op te eisen. Als ze te laat zijn, vervalt de aanspraak op de boete.

Wilt u reageren of heeft u vragen neem dan contact op via lewin@advocaatlewin.nl of bel 0251 362 022.


Contact

Anna van Renesseplein 8
1911 KN Uitgeest
Tel: 0251-362022
E-mail: welkom@advocaatlewin.nl