Iedereen vrij behalve jij?

Geschreven op 6 april 2017

Iedereen merkt het, de zon schijnt wat langer, alles staat weer in de bloei en de vogeltjes fluiten prachtig. Het voorjaar is gestart en dat betekent ook dat men binnenkort weer tijdens de Paasdagen kan genieten van een lang weekend, een heerlijk Paasontbijt of een zoektocht naar paaseitjes.

Volgens de Algemene termijnenwet kennen we in Nederland 11 officiële feestdagen: Nieuwjaarsdag, Goede vrijdag, Eerste en tweede paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag. Maar betekent een feestdag ook dat je verplicht vrij bent die dag? In de wet staat dit niet. In de meeste CAO’s wel.
Toch volgen de meeste bedrijven deze reeks vrije dagen met uitzondering van Bevrijdingsdag. Die dag is meestal maar één keer in de vijf jaar een officiële vrije dag.

Maar automatisch vrij zijn geldt zeker niet voor iedereen. Er zijn bedrijven die volcontinue inzetbaar zijn (ziekenhuis/politie/NS). Sommige bedrijven zoals strandpaviljoens, meubelboulevards, autodealers en supermarkten doen juist op een feestdag goede zaken. Daar speelt meer de tegenovergestelde vraag: “Moet ik werken, terwijl mijn familie en vrienden vrij zijn”? Voor deze branches is het antwoord op deze vraag: “ja”. Weigeren kan dan een reden zijn voor ontslag.

We kennen alleen een uitzondering voor werken op zondag en dus voor werken op feestdagen die op zondag vallen. Werken is dan niet verplicht, tenzij de werknemer daarmee heeft ingestemd of als de bedrijfsomstandigheden werken noodzakelijk maken.

Om werken op feestdagen aantrekkelijker te maken, kennen veel CAO’s een toeslag op het vaste loon die kan oplopen tot 100%. Je ontvangt dan meer loon voor één dag werken, maar … als er geen CAO is, bestaat er ook geen verplichting een toeslag te betalen.

Voor meer informatie over dit onderwerp en andere arbeidsrechtelijke vragen kunt u contact met ons opnemen via: lewin@advocaatlewin.nl.

Deze column is gepubliceerd in de Uitgeester d.d. 5 april 2017.


Contact

Anna van Renesseplein 8
1911 KN Uitgeest
Tel: 0251-362022
E-mail: welkom@advocaatlewin.nl