Vragen over loonbetalingen?
Schakel ons in voor een snel en duidelijk advies

 

Vragen over loonbetalingen?
Schakel ons in voor een snel en duidelijk advies
 • Persoonlijke aandacht

 • Arbeidsrecht specialisten

 • Streven naar het beste resultaat

 • Jarenlange ervaring

Werkgever

Ben jij werkgever en twijfel jij of jouw werknemer wel aanspraak kan maken op loon? Vraagt jouw werknemer om een salarisverhoging op grond van de cao, maar twijfel jij aan de juistheid van deze claim? Heb je per ongeluk teveel salaris betaald en wil je weten hoe je dit terug kan krijgen? 

Werknemer

Ben jij werknemer en heb jij een vraag over jouw loondoorbetaling? Twijfel je of je wel cao-conform bent uitbetaald? Had je recht op een periodieke verhoging, die nooit is doorgevoerd? 

HR-Professional

Heb jij als professional zo nu en dan een arbeidsrechtelijke vraag waar je snel het antwoord op wil hebben? Wil je bijvoorbeeld weten in welke gevallen je de loondoorbetaling mag stopzetten? Of onder welke voorwaarden je bedragen kan inhouden op het loon? Wil je advies bij een conflict over een bonusregeling? Zoek je een creatieve sparringpartner voor lastige personeelskwesties ?

Expats

Ben jij een Expat en heb je een Nederlandse arbeidsovereenkomst? Heb je vragen over de 30% regeling? Twijfel je of er genoeg loon is uitbetaald?

Vaak gestelde vragen

Mijn werkgever betaalt mijn loon te laat. Wat kan ik doen?

De vervolgstap hangt af van de vraag of de werkgever niet wil betalen of niet kan betalen.

In het eerste geval is het belangrijk om te weten waarom jouw werkgever het loon niet wil betalen. Kom je er onderling niet uit, kan jij jouw werkgever in het uiterste geval met een kort geding procedure dwingen jouw loon alsnog te betalen. Je kan dan ook aanspraak maken op wettelijk verhoging.

Kan jouw werkgever niet betalen, omdat hij onvoldoende geld heeft? Dan is een faillissementsaanvraag een optie. In dat geval neemt het UWV een gedeelte van de loonbetaling over.

Wat is wettelijke verhoging?

Wettelijke verhoging is de boete die de werkgever moet betalen vanaf de 4de werkdag dat hij het loon te laat betaalt. 

Het achterstallige loon wordt elke dag, vanaf de 4de tot en met de 8ste werkdag, verhoogd met 5% over het oorspronkelijke salaris. Voor elke volgende werkdag is de verhoging 1%, ook over het oorspronkelijke salaris. De wettelijke verhoging mag in totaal niet hoger uitkomen dan de helft van het verschuldigde loon. De rechter kan de wettelijke verhoging ook verlagen (matigen) tot een bedrag dat hij redelijk vindt.

Heb ik recht op loon als mijn werkgever geen werk heeft voor mij?

In de meeste gevallen behoudt een werknemer het recht op het afgesproken loon. Als je op flexibele basis werkt, kan dat natuurlijk anders zijn. 

Mijn werknemer claimt achterstallig loon met terugwerkende kracht. Kan dat?

Ja, een werknemer kan tot vijf jaar terug aanspraak maken op niet betaald salaris. Daarna verjaart de vordering.

Verjaring wil zeggen dat een rechter de zaak niet meer inhoudelijk zal behandelen na verloop van een bepaalde tijd. De vordering is dan niet meer afdwingbaar.

Arbeidsrecht advocaten die jou graag verder helpen

Tamara Koenders

De advocaat voor (MKB)-werkgevers die problemen hebben met zieke werknemers en ontslag

Hanneke Lewin

De advocaat voor directieleden, managers en HR-professionals, die op zoek zijn naar een stevige sparringpartner met een creatieve insteek.

Ratna Vromans

De advocaat voor werkgevers én werknemers, die het beste uit onderhandelingen willen halen.

 • Duidelijk:
  Open, toegankelijk, direct en efficiënt

 • Deskundig:
  Combinatie van kennis en jarenlange proceservaring

 • Daadkrachtig:
  Sterk in onderhandelen én procederen

Wat zeggen anderen over ons?
 • Een vlotte open en heldere communicatie, meedenken in kansen, geen valse hoop maar eerlijke adviezen.
  En last but not least met een goed eindresultaat waardoor het hoofdstuk op een juiste manier kon worden afgesloten.
  Werkneemster bij een zorgboerderij
 • In een lange zaak zijn we heel goed bijgestaan maar de support vooral ook op persoonlijk vlak was bijzonder fijn! Uiteraard kom je liever niet in de situatie dat je een juridische hulp nodig hebt, maar als het dan toch gebeurt is het van enorme waarde als de hulp verder gaat dan alleen juridisch technisch. Aanrader dus!
  Ondernemer gespecialiseerd in online zichtbaarheid
 • Een perfecte match tussen begripvolle, hartelijke en persoonlijke begeleiding en een deskundige, tactische professionele aanpak.
  Werknemer bij een financiële instelling
 • Wat ik als zeer prettig heb ervaren is dat Tamara echt de tijd voor je neemt om je zaken uit te leggen en je vragen te beantwoorden. Daarbij is ze niet onder de indruk van hautain gedrag van grote organisaties en pressie aan de kant van de tegenpartij. Door het tijdig inschakelen van Tamara ben ik met veel betere voorwaarden bij mijn werkgever vertrokken en heeft dit voor mij dus absoluut in het voordeel uitgepakt. Ik ben Tamara dan ook heel dankbaar en kan haar aan iedereen aanbevelen!

  werknemer in de afvalbranche
 • Alle complimenten aan Tamara Koenders. Ik kan haar van harte aanbevelen bij arbeidszaken, reorganisatietrajecten en voorkomen en omgaan met arbeidsgeschillen.

  Directeur van een consultancybedrijf in Noord-Holland
 • Hanneke is resultaatgericht op een menselijke manier, duidelijk en integer waardeer ik enorm in Hanneke als mens en de dienstverlening is er van doordrenkt. Recht viert zege mede dankzij Hanneke.

  CEO van een HR-organisatie

  Plan een adviesgesprek


  Contact

  Anna van Renesseplein 8
  1911 KN Uitgeest
  Tel: 0251-362022
  E-mail: welkom@advocaatlewin.nl