Geschreven op 10 januari 2016
De afgelopen periode werden wij meerdere keren gebeld door werknemers, nadat het faillissement van hun werkgever was uitgesproken. In deze column geven we antwoord op twee vragen:
Mijn werkgever is failliet, maar ik heb mijn salaris deze maand nog niet ontvangen.
Een faillissement heeft grote gevolgen voor alle schuldeisers. Zij ontvangen geen betaling meer van de opstaande rekeningen. Werknemers hebben een uitzonderingspositie. Zij kunnen een beroep doen op de wettelijke garantieregeling. Dat houdt in dat zij bij UWV een verzoek indienen tot uitbetaling van (o.a.):
- achterstallig salaris met een maximum van 3 maanden;
- nog niet uitbetaalde overuren;
- het vakantiegeld over het lopende jaar;
- de in dit jaar opgebouwde vakantiedagen;
- nog niet afgedragen pensioenpremie.
UWV betaalt ook het loon tijdens de opzegtermijn. In geval van een faillissement is die opzegtermijn nooit langer dan 6 weken.
De curator heeft mijn arbeidsovereenkomst opgezegd.
In de opzegbrief staat dat ik binnen 5 dagen in hoger beroep kan. Heeft dat zin?
Als een bedrijf failliet is verklaard stuurt de curator aan alle werknemers een opzegbrief waarmee hun arbeidsovereenkomst wordt opgezegd. De curator heeft geen toestemming voor opzegging nodig van UWV, maar moet wel van te voren een machtiging vragen aan de rechter-commissaris.
In de opzegbrief staat dat de werknemer binnen 5 dagen in hoger beroep kan gaan. De curator is verplicht om de werknemer op dit recht te wijzen. Hoger beroep heeft zelden zin, tenzij sprake is van hele bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld:
- Als het faillissement alleen maar is aangevraagd om geen ontslagvergoeding te betalen.
- Als verder alle andere werknemers een aanbod krijgen voor een nieuw contract bij een nieuwe werkgever die het bedrijf doorstart.
Voor vragen over dit onderwerp kunt u ons bellen: 0251 – 362022 of een e-mail sturen aan Hanneke, haar e-mailadres is: lewin@advocaatlewin.nl.