Geschreven op 20 oktober 2015
Gezonde spanning is prima. Het houdt werknemers scherp. Maar te veel spanning of negatieve spanning kan de werksfeer flink verpesten.
Te kritische managers die werknemers onzeker maken, werknemers die geen blad voor de mond nemen of rivaliteit tussen collega’s om hun persoonlijke targets te halen, zijn hier voorbeelden van. Voor het bedrijf zijn negatieve spanningen slecht. Dit kan leiden tot ziekteverzuim, het heeft een negatieve invloed op de productiviteit en mondt bij langdurige gevallen uit in een ontslagsituatie.
Het algemene advies is daarom altijd om spanningen niet te hoog te laten oplopen. Dat kan door in een vroeg stadium te praten over de oorzaak van de spanningen.
Als het niet lukt de spanningen weg te nemen, overweeg dan een mediator bij het gesprek te laten aanschuiven. Dat heeft de volgende voordelen:
- doordat er een buitenstaander bij het gesprek aanwezig is, verandert de gespreksdynamiek;
- iedereen weet binnen enkele weken waar hij/zij aan toe is;
- er komt meer begrip voor elkaar;
- er zijn verschillende uitkomsten mogelijk:
- de werknemer kan voor het bedrijf worden behouden;
- de werknemer kan zich bereid verklaren vanuit een werkende situatie op zoek te gaan naar een andere baan;
- er worden afspraken gemaakt over een vertrekregeling.
- zelfs als ontslag onvermijdelijk is, staat vast dat werkgever en werknemer hun best hebben gedaan om dit te voorkomen en is er eerder berusting;
- het nieuwe ontslagrecht (Wwz) verlangt dat rechters in een ontslagprocedure controleren of werkgevers en werknemers hebben gesproken en hebben nagedacht over andere oplossingen dan ontslag.
Naast onze dienstverlening als advocaat in arbeidszaken hebben wij nu ook de mogelijkheid om op te treden als onafhankelijke NfM-mediator.
Voor oriëntatie contact of prijsindicaties kunt u altijd mailen naar: lewin@advocaatlewin.nl of bellen naar: 0251-362022.