Ontslag?
Op een goede manier afscheid nemen

 

 • Persoonlijke aandacht

 • Ontslag specialisten

 • Streven naar het beste resultaat

 • Jarenlange ervaring

Werkgever

Ben jij werkgever en wil je afscheid nemen van een werknemer? Met wederzijds goedvinden? Hoe pak je dat aan? Op staande voet? Waar moet je rekening mee houden? Even sparren hoe je het best met een situatie op de werkvloer om kan gaan?

Werknemer

Jouw werkgever wil je ontslaan. Wat nu? Wat zijn je rechten? Waar moet je rekening mee houden? En heb je recht op een uitkering? Wil je het meeste halen uit jouw ontslag en weten waar je aan toe bent? 

HR-Professional

Heb jij als professional zo nu en dan een arbeidsrechtelijke vraag waar je snel het antwoord op wil hebben? Zoek je een creatieve sparringspartner voor lastige personeelskwesties zoals verzuim, personeelsbeleid, disfunctioneren, thuiswerken en ontslag? Wil je weten wat de arbeidsrechtelijke risico’s zijn? En of een brief waterdicht is opgesteld?

Expats

Ben jij een Expat en heb je een Nederlandse arbeidsovereenkomst? En heb je te horen gekregen dat je wordt ontslagen? Wil je weten waar je rekening mee moet houden? Wat zijn de consequenties voor de 30%-regeling? Kom je in aanmerking voor een ontslagvergoeding en een uitkering? Wil je het meeste halen uit je ontslag?

Vaak gestelde vragen

Kom ik in aanmerking voor een WW-uitkering als ik akkoord ga met een beëindigingsovereenkomst?

Ja, het sluiten van een beëindigingsovereenkomst staat niet in de weg aan het verkrijgen van een WW-uitkering. Voorwaarde is dat de beëindigingsovereenkomst duidelijk vermeld dat er 1) geen sprake is van een dringende reden en 2) dat het initiatief tot beëindigen komt vanuit de werkgever.

Wat houdt de bedenktermijn in?
De werknemer heeft het recht om binnen veertien dagen nadat overeenstemming is bereikt over beëindiging van de arbeidsovereenkomst de beëindigingsovereenkomst te herroepen. Een werknemer is juridisch niet verplicht om uitleg te geven.
Wel zal er overleg moeten plaatsvinden met de werkgever om af te stemmen hoe met deze situatie om te gaan. Gaat de werknemer weer aan het werk? Volgt een ontslagprocedure? Of kunnen de bezwaren worden opgelost door aanpassing van de beëindigingsovereenkomst?
Kiest de werknemer er voor om binnen zes maanden na de eerste beëindigingsovereenkomst opnieuw in te stemmen met ontslag, dan geldt er geen bedenktermijn meer.
Wat kost het om een medewerker te ontslaan?

Als sprake is van een geldige ontslagreden kan rekening gehouden worden met de volgende kosten:

 • het salaris gedurende de wettelijke of overeengekomen opzegtermijn (de opzegtermijn wordt langer als de arbeidsovereenkomst langer bestaat)

 • het salaris tijdens de looptijd van de ontslagprocedure (valt bij een lang dienstverband deels binnen de opzegtermijn)

 • de transitievergoeding, die gelijk is aan 1/3e van het gemiddelde maandinkomen per dienstjaar
 • een reguliere eindafrekening van het vakantiegeld, de waarde van het saldo aan vakantiedagen en andere reguliere betalingen die nog afgerekend moeten worden

 • kosten van een ontslagprocedure bij UWV of de rechtbank

Als er discussie mogelijk is of al sprake is van een geldige ontslagreden, terwijl het voor de werkgever wel belangrijk is dat de arbeidsovereenkomst op korte termijn eindigt, moet rekening worden gehouden met hogere afvloeiingskosten.

Bij ontslag op staande voet vanwege een dringende reden heeft de medewerker geen recht op salaris tijdens de opzegtermijn en ook geen recht op de transitievergoeding.

Over het algemeen geldt dat een werknemer alleen bereid is in te stemmen met zijn ontslag, als de werknemer er beter van af komt dan het alternatief: een juridische procedure.

Er zijn dan een aantal posten om rekening mee te houden:

 • opzegtermijn (1 tot 4 maanden)
 • duur van een procedure
 • eventueel de duur van het opbouwen van een dossier
 • transitievergoeding van 1/3e maandsalaris per gewerkt dienstjaar
 • griffierechten, advocaatkosten en mediationkosten
Heb ik na twee jaar arbeidsongeschiktheid recht op een transitievergoeding?

Ja, als er voor jou geen mogelijkheden meer zijn binnen de organisatie als gevolg van jouw arbeidsongeschiktheid, kan jij aanspraak maken op de transitievergoeding.

Arbeidsrecht advocaten die jou graag verder helpen

Tamara Koenders

De advocaat voor (MKB)-werkgevers die problemen hebben met zieke werknemers en ontslag

Hanneke Lewin

De advocaat voor directieleden, managers en HR-professionals, die op zoek zijn naar een stevige sparringpartner met een creatieve insteek.

Ratna Vromans

De advocaat voor werkgevers én werknemers, die het beste uit onderhandelingen willen halen.

 • Duidelijk:
  Open, toegankelijk, direct en efficiënt

 • Deskundig:
  Combinatie van kennis en jarenlange proceservaring

 • Daadkrachtig:
  Sterk in onderhandelen én procederen

Wat zeggen anderen over ons?
 • Een vlotte open en heldere communicatie, meedenken in kansen, geen valse hoop maar eerlijke adviezen.
  En last but not least met een goed eindresultaat waardoor het hoofdstuk op een juiste manier kon worden afgesloten.
  Werkneemster bij een zorgboerderij
 • In een lange zaak zijn we heel goed bijgestaan maar de support vooral ook op persoonlijk vlak was bijzonder fijn! Uiteraard kom je liever niet in de situatie dat je een juridische hulp nodig hebt, maar als het dan toch gebeurt is het van enorme waarde als de hulp verder gaat dan alleen juridisch technisch. Aanrader dus!
  Ondernemer gespecialiseerd in online zichtbaarheid
 • Een perfecte match tussen begripvolle, hartelijke en persoonlijke begeleiding en een deskundige, tactische professionele aanpak.
  Werknemer bij een financiële instelling
 • Wat ik als zeer prettig heb ervaren is dat Tamara echt de tijd voor je neemt om je zaken uit te leggen en je vragen te beantwoorden. Daarbij is ze niet onder de indruk van hautain gedrag van grote organisaties en pressie aan de kant van de tegenpartij. Door het tijdig inschakelen van Tamara ben ik met veel betere voorwaarden bij mijn werkgever vertrokken en heeft dit voor mij dus absoluut in het voordeel uitgepakt. Ik ben Tamara dan ook heel dankbaar en kan haar aan iedereen aanbevelen!

  werknemer in de afvalbranche
 • Alle complimenten aan Tamara Koenders. Ik kan haar van harte aanbevelen bij arbeidszaken, reorganisatietrajecten en voorkomen en omgaan met arbeidsgeschillen.

  Directeur van een consultancybedrijf in Noord-Holland
 • Hanneke is resultaatgericht op een menselijke manier, duidelijk en integer waardeer ik enorm in Hanneke als mens en de dienstverlening is er van doordrenkt. Recht viert zege mede dankzij Hanneke.

  CEO van een HR-organisatie

  Plan een adviesgesprek


  Contact

  Anna van Renesseplein 8
  1911 KN Uitgeest
  Tel: 0251-362022
  E-mail: welkom@advocaatlewin.nl