Concurrentiebeding?
Schakel ons in voor een duidelijk beeld van jouw rechtspositie

 

 • Persoonlijke aandacht

 • Concurrentiebeding specialist

 • Streven naar het beste resultaat

 • Jarenlange ervaring

Werkgever

Ben jij werkgever en treedt jou ex-werknemer in dienst bij de concurrent, tegen de afspraken in die jij eerder met hem/haar maakte? Neem je een werknemer aan en wil je zeker weten dat de afspraken in de arbeidsovereenkomst jouw werknemer verhinderen om na afloop van het dienstverband bij de concurrent in dienst te treden? Of ben je geconfronteerd met een schadeclaim, omdat je iemand hebt aangenomen die kennelijk nog gebonden is aan een concurrentiebeding?

Werknemer

Ben jij door jouw oud-werkgever aangesproken op overtreding van het concurrentie- of relatiebeding? Wil je weten wat jouw rechtspositie is? Of heb je een aanbod ontvangen van een potentieel nieuwe werkgever, maar twijfel je of het je vrij staat dit aanbod te accepteren?

HR-Professional

Zoek jij een scherp oog bij de formulering van een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomsten voor zowel bepaalde tijd als onbepaalde tijd? Wil je weten hoe om te gaan met het aannemen van personeel, die mogelijk nog gebonden zijn aan een concurrentie- of relatiebeding bij een vorig werkgever?

Expats

Ben jij een Expat en heb je een Nederlandse arbeidsovereenkomst? Ben je van plan elders een baan te accepteren, maar weet je niet zeker of het je vrij staat om deze baan te accepteren? Wil je weten hoe je onder een concurrentiebeding uitkomt?

Vaak gestelde vragen

Mag een concurrentiebeding ook opgenomen worden in een tijdelijk contract?

De wetgever heeft grenzen gesteld aan de mogelijkheid om een concurrentiebeding op te nemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Uitgangspunt is dat een concurrentiebeding in een tijdelijk contract niet is toegestaan. Alleen als de werkgever zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen heeft bij een concurrentiebeding én deze belangen in de arbeidsovereenkomst zijn opgeschreven, is het concurrentiebeding geldig.

Dat betekent niet dat de werkgever altijd rechten kan ontlenen aan het beding. 

Wat gebeurt er als ik mij niet houd aan een concurrentiebeding?

Als je als werknemer toch een overstap maakt naar de concurrent en dit stiekem doet, loop je een groot risico dat je een boete moet betalen, die soms wel kan oplopen tot € 25.000 of € 50.000. Dat is in onze ervaring onnodig:

 • het arbeidsrecht biedt een aantal waarborgen waar de werknemer zich op kan beroepen;
 • het standpunt van de werkgever moet redelijk zijn;
 • eerlijkheid duurt het langst;
 • door in overleg te gaan voordat de arbeidsovereenkomst is opgezegd, is vaak een maatwerkoplossing mogelijk die tegemoet komt aan de belangen van de oude werkgever, maar tegelijkertijd jou de kans geeft om jouw eigen pad te kiezen.

Kan ik onder een concurrentiebeding uitkomen?

Een concurrentiebeding maakt inbreuk op het grondrecht van een werknemer op vrije arbeidskeuze. De mate waarin de werknemer hinder ondervindt van deze inbreuk, wordt in een procedure afgewogen tegen het belang van de werkgever bij bescherming van zijn belangen.

De werknemer heeft vaak de volgende belangen:

 • een positieverbetering (betere arbeidsvoorwaarden en perspectieven);
 • een onredelijke beperking in de mogelijkheid een nieuwe baan te vinden die past bij de ervaring, kennis en ambities van de werknemer.

Factoren als de duur van het dienstverband, de specifieke branche, etc. worden ook meegenomen in de afweging van de rechter. Hoe korter het dienstverband heeft geduurd, hoe bezwarender een concurrentiebeding voor een werknemer wordt beschouwd.

Wat gebeurt er als mijn (ex)werknemer de overstap maakt naar de concurrent?

Een werknemer die zijn concurrentiebeding overtreedt kan worden aangesproken voor de schade die jij als werkgever lijdt.

Het is echter niet makkelijk om aan te tonen hoeveel schade er geleden wordt door de overtreding. Daarom is het verstandig om een boeteclausule op te nemen in de arbeidsovereenkomst bij overtreding van het concurrentiebeding.

Het is vervolgens belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen als je vermoedt dat een (ex-)werknemer het concurrentiebeding overtreedt. Niet alleen de werknemer kan aangesproken worden, maar ook de concurrent die profiteert van de overtreding van de werknemer.

In een kort geding procedure kan je als werkgever verzoeken om naleving van het concurrentiebeding en eventuele boetes vorderen.

Arbeidsrecht advocaten die jou graag verder helpen

Tamara Koenders

De advocaat voor (MKB)-werkgevers die problemen hebben met zieke werknemers en ontslag

Hanneke Lewin

De advocaat voor directieleden, managers en HR-professionals, die op zoek zijn naar een stevige sparringpartner met een creatieve insteek.

Ratna Vromans

De advocaat voor werkgevers én werknemers, die het beste uit onderhandelingen willen halen.

 • Duidelijk:
  Open, toegankelijk, direct en efficiënt

 • Deskundig:
  Combinatie van kennis en jarenlange proceservaring

 • Daadkrachtig:
  Sterk in onderhandelen én procederen

Wat zeggen anderen over ons?
 • Een vlotte open en heldere communicatie, meedenken in kansen, geen valse hoop maar eerlijke adviezen.
  En last but not least met een goed eindresultaat waardoor het hoofdstuk op een juiste manier kon worden afgesloten.
  Werkneemster bij een zorgboerderij
 • In een lange zaak zijn we heel goed bijgestaan maar de support vooral ook op persoonlijk vlak was bijzonder fijn! Uiteraard kom je liever niet in de situatie dat je een juridische hulp nodig hebt, maar als het dan toch gebeurt is het van enorme waarde als de hulp verder gaat dan alleen juridisch technisch. Aanrader dus!
  Ondernemer gespecialiseerd in online zichtbaarheid
 • Een perfecte match tussen begripvolle, hartelijke en persoonlijke begeleiding en een deskundige, tactische professionele aanpak.
  Werknemer bij een financiële instelling
 • Wat ik als zeer prettig heb ervaren is dat Tamara echt de tijd voor je neemt om je zaken uit te leggen en je vragen te beantwoorden. Daarbij is ze niet onder de indruk van hautain gedrag van grote organisaties en pressie aan de kant van de tegenpartij. Door het tijdig inschakelen van Tamara ben ik met veel betere voorwaarden bij mijn werkgever vertrokken en heeft dit voor mij dus absoluut in het voordeel uitgepakt. Ik ben Tamara dan ook heel dankbaar en kan haar aan iedereen aanbevelen!

  werknemer in de afvalbranche
 • Alle complimenten aan Tamara Koenders. Ik kan haar van harte aanbevelen bij arbeidszaken, reorganisatietrajecten en voorkomen en omgaan met arbeidsgeschillen.

  Directeur van een consultancybedrijf in Noord-Holland
 • Hanneke is resultaatgericht op een menselijke manier, duidelijk en integer waardeer ik enorm in Hanneke als mens en de dienstverlening is er van doordrenkt. Recht viert zege mede dankzij Hanneke.

  CEO van een HR-organisatie

  Plan een adviesgesprek


  Contact

  Anna van Renesseplein 8
  1911 KN Uitgeest
  Tel: 0251-362022
  E-mail: welkom@advocaatlewin.nl